-
Zdrowe jelita Twojego dziecka KLUCZEM DO ODPORNOŚCI
Mikrobiom jelitowy to zbiorowisko żyjących w obrębie jelit organizmów jednokomórkowych. Wśród nich znajdują się zarówno bakterie chorobotwórcze, jak i neutralne wobec naszego zdrowia, spełniające wiele pożytecznych funkcji.
Zdrowy mikrobiom jelitowy ma szczególne znaczenie u dzieci
Te, które przyszły na świat drogą cesarskiego cięcia lub których mama cierpi z powodu zaburzeń funkcjonowania jelit należą do szczególnej grupy ryzyka wystąpienia dysbiozy jelitowej – zaburzenia równowagi w jelitach.
W okresie płodowym jelita są całkowicie sterylne, a do zasiedlenia ich przez bakterie dochodzi dopiero w trakcie porodu (drogami naturalnymi – przez bakterie zasiedlające drogi rodne), oraz tuż po nim (kluczowe znaczenie ma tutaj siara oraz mleko matki). Tymczasem poród przez cesarskie cięcie pozbawia dzieci kontaktu z naturalnymi dobroczynnymi bakteriami.
U dzieci urodzonych drogą cesarskiego cięcia kolonizacja przewodu pokarmowego przez Bifidobacterium jest opóźniona o 180 dni w porównaniu z noworodkami, które przyszły na świat siłami natury, dlatego jedną z najlepszych rzeczy, jaką mama może dać dziecku są: poród siłami natury + karmienie piersią.
Kolejną grupę ryzyka stanowią dzieci i osoby dorosłe po antybiotykoterapi.
Do wywołania poważnych szkód w obrębie mikrobiomu wystarczy jedna seria silnego antybiotyku. Leki te zabijają wszystkie bakterie złe i dobroczynne.
1.Zaburzenia wzrostu kości
Międzynarodowe badania potwierdzają korzystny wpływ witaminy D3i K2 na formację kości u dzieci oraz silny związek między poziomem witaminyd3 i K2 i zawartością mineralną kości.
2.Spadek odporności
Dysbioza jelitowa powoduje spadek ilości kwasu masłowego w jelitach- podstawowego źródła energii dla komórek jelitowych . Powoduje ona nie tylko osłabienie naszego systemu odpornościowego, lecz również stanowi poważny czynnik ryzyka uszkodzenia nabłonka jelitowego (nieszczelność błony jelitowej).
3.Nietolerancje pokarmowe
Niestrawione białka i węglowodany przedostają się przez nieszczelne ściany jelita poprzez krwioobieg do całego organizmu ,wywołując odpowiedź ze strony układu odpornościowego. W takiej sytuacji tolerowane wcześniej mleko, ser czy kasze albo jabłka i gruszki stają się powodem prawdziwych męczarni (bóle głowy, bóle mięśni, mdłości, biegunka lub zaparcia, wysypki skórne, itd.)
4.Choroby skóry
Z dysbiozą jelit kojarzone jest AZS( atopowe zapalenie skóry) ,egzema ,łuszczyca, trądzik,. Oprócz jelit oraz układu moczowego ,skóra to najważniejszy narząd wydalniczy
5.Dolegliwości ze strony układu pokarmowego
Typowe są tutaj: kolki, bóle brzucha, wzdęcia, gazy jelitowe, zaparcia i/lub biegunki (często naprzemienne).
6.Zaburzenia neurologiczne
Toksyny produkowane przez chorobotwórcze bakterie zaburzają czynności mózgu.. Pojawiać się może ból głowy, spadek koncentracji, problemy z nauką, mową, niewytłumaczalna zmiana zachowania, a niektóre badania wskazują na wzrost ryzyka autyzmu ,czy ADHD. Ważną rolę odgrywa również spadek produkcji serotoniny- hormonu szczęścia. Ten neuroprzekaźnik w 90-95% pochodzi z jelit, a zaburzenia funkcjonowania tego organu wiążą się z obniżeniem nastroju, stanami lękowymi, brakiem energii ,bezsennością.
7.Niedobory mikroskładników odżywczych
Witaminy oraz składniki mineralne przyswajane są przede wszystkim w jelicie cienkim .Dysbioza jelitowa wywołuje deficyty różnych witamin oraz mikropierwiastków. Bez odpowiedniego zaopatrzenia organizmu w witaminy i składniki mineralne organizm przestaje funkcjonować prawidłowo i pojawiają się choroby .Szczególne znaczenie ma to u małych dzieci