Zdrowe jelita

Pielęgniarka radzi
  • Zdrowe jelita Twojego dziecka KLUCZEM DO ODPORNOŚCI

    Mikrobiom jelitowy to zbiorowisko żyjących w obrębie jelit organizmów jednokomórkowych. Wśród nich znajdują się zarówno bakterie chorobotwórcze, jak i neutralne wobec naszego zdrowia, spełniające  wiele pożytecznych funkcji.

    Zdrowy mikrobiom jelitowy ma szczególne znaczenie u dzieci

    Te, które przyszły na świat drogą cesarskiego cięcia lub których mama cierpi z powodu zaburzeń funkcjonowania jelit  należą do szczególnej grupy ryzyka wystąpienia dysbiozy jelitowej – zaburzenia równowagi w jelitach.

     W okresie płodowym jelita są całkowicie sterylne, a do zasiedlenia ich przez bakterie dochodzi dopiero w trakcie porodu (drogami naturalnymi – przez bakterie zasiedlające drogi rodne), oraz tuż po nim (kluczowe znaczenie ma tutaj siara oraz mleko matki). Tymczasem poród przez cesarskie cięcie pozbawia dzieci kontaktu z naturalnymi dobroczynnymi bakteriami.

    U dzieci urodzonych drogą cesarskiego cięcia kolonizacja przewodu pokarmowego przez Bifidobacterium jest opóźniona o 180 dni w porównaniu z noworodkami, które przyszły na świat siłami natury, dlatego  jedną z najlepszych rzeczy, jaką  mama może dać dziecku są: poród siłami natury + karmienie piersią.

    Kolejną grupę ryzyka stanowią dzieci i osoby dorosłe po antybiotykoterapi.

    Do wywołania poważnych szkód w obrębie mikrobiomu wystarczy  jedna seria silnego antybiotyku. Leki te zabijają wszystkie bakterie złe i dobroczynne.

    1.Zaburzenia wzrostu kości

    Międzynarodowe badania potwierdzają korzystny wpływ witaminy D3i K2 na formację kości u dzieci oraz silny związek między poziomem witaminyd3 i  K2 i zawartością mineralną kości.

    2.Spadek odporności

    Dysbioza jelitowa powoduje spadek ilości kwasu masłowego w jelitach- podstawowego źródła energii dla komórek jelitowych . Powoduje ona nie tylko osłabienie naszego systemu odpornościowego, lecz również stanowi poważny czynnik ryzyka uszkodzenia nabłonka jelitowego (nieszczelność błony jelitowej).

    3.Nietolerancje pokarmowe

    Niestrawione białka i węglowodany  przedostają się przez nieszczelne  ściany jelita poprzez krwioobieg do całego organizmu ,wywołując odpowiedź ze strony układu odpornościowego. W takiej sytuacji tolerowane wcześniej mleko, ser czy kasze albo jabłka i gruszki stają się powodem prawdziwych męczarni (bóle głowy, bóle mięśni, mdłości, biegunka lub zaparcia, wysypki skórne, itd.)

    4.Choroby skóry

    Z dysbiozą jelit kojarzone jest AZS( atopowe zapalenie skóry) ,egzema ,łuszczyca, trądzik,. Oprócz jelit oraz układu moczowego ,skóra to najważniejszy narząd wydalniczy

    5.Dolegliwości ze strony układu pokarmowego

    Typowe są tutaj: kolki, bóle brzucha, wzdęcia, gazy jelitowe, zaparcia i/lub biegunki (często naprzemienne).

    6.Zaburzenia neurologiczne

    Toksyny produkowane przez chorobotwórcze bakterie zaburzają  czynności mózgu..  Pojawiać się może ból głowy,  spadek koncentracji, problemy z nauką, mową, niewytłumaczalna zmiana zachowania, a niektóre badania wskazują na wzrost ryzyka autyzmu ,czy ADHD. Ważną rolę odgrywa również spadek produkcji serotoniny- hormonu szczęścia. Ten neuroprzekaźnik w  90-95% pochodzi z jelit, a  zaburzenia funkcjonowania tego organu wiążą się z obniżeniem nastroju, stanami lękowymi, brakiem energii ,bezsennością.

    7.Niedobory mikroskładników odżywczych

    Witaminy oraz składniki mineralne przyswajane są przede wszystkim w jelicie cienkim .Dysbioza jelitowa wywołuje deficyty różnych witamin oraz mikropierwiastków. Bez odpowiedniego zaopatrzenia organizmu w witaminy i składniki mineralne organizm przestaje funkcjonować prawidłowo i pojawiają się choroby .Szczególne znaczenie ma to u małych dzieci